Veel gestelde vergunningsvragen

Kan ik ook zonder werk de Verklaring van Rechtswege aanvragen?

Ja, 

Het is mogelijk ook zonder baan de 'Verklaring van Rechtswege' aan te vragen door de afgifte van een bankgarantie. De overheid rekent op basis van de samenstelling van de aanvraag een bepaald normbedrag waarover je de eerste periode van je verblijf op Curaçao minimaal over moet kunnen beschikken. Op deze manier kun je dus ook zonder het hebben van een werkgever de aanvraag indienen.


Normbedrag

Alles over het normbedrag en de manier om aan te tonen dat je hieraan voldoet wordt je uitgelegd in de verschillende pakketten van Vergunning Curaçao. Ga naar de online winkel en start binnen nu en vijf minuten met het regelen van je benodigde vergunning(en). Indien het voor jou nog niet helemaal duidelijk is welke vergunning je aan moet vragen dan kun je ook het aanvraagformulier vergunningen invullen.

Krijg ik met een enkele ticket toegang tot Curacao?

Let op!

Op het moment van aankomst op Curaçao dien je in het bezit te zijn van een zogenaamd 'Bewijs van vertrek'. Ook al heb je al je documenten voor de stage- en werkvergunning in orde je dient binnen zes maanden over een retourticket of een ticket naar een andere bestemming buiten de voormalige Nederlandse Antillen te beschikken. De enige manier om met een enkele ticket, zonder problemen op Curaçao te arriveren is als je reeds ingeschreven staat op het eiland en je in het bezit bent van een Sedula. In het geval van een stage mag je terugreis langer dan zes maanden gepland zijn daar je verblijfsduur is gekoppeld aan de periode van je stagecontract.
 

Oplossingen

Er zijn een aantal oplossingen om toch met een enkeltje te landen op Curaçao. Neem hiervoor één van de pakketten af zodat we je uit kunnen leggen hoe dit in zijn werk gaat.

Wat is het verschil tussen een stage- en werkvergunning, Verklaring van Rechtswege en Sedula?

Op het internet zijn er diverse benamingen voor dezelfde aanvragen van vergunningen.
 

De 'Verklaring van Rechtswege' (stage- en werkvergunning)

De 'Verklaring van Rechtswege' is de benaming van de werkvergunning en stagevergunning. In beide gevallen ontvang je na het positief voldoen van deze verschillende aanvragen hetzelfde document, de 'Verklaring van Rechtswege'. De inhoud van de in te leveren documenten, de voorwaarden van de verklaring en de kosten van de aanvraag verschillen iets van elkaar. 


Sedula (Verblijfsvergunning)

De Sedula is de naam van de identiteitskaart welke je ontvangt na het positief doorlopen van je aanvraag 'Verblijfsvergunning'. Om deze reden kom je vaak als benaming van je verblijfsvergunning de naam 'Sedula' tegen op het internet en bij de verschillende instanties welke verantwoordelijk zijn voor de uitgave van de Sedula.

Hoeveel tijd neemt de aanvraag Verklaring van Rechtswege in beslag

Nederland

In Nederland dien je alle documenten te verzamelen voor je aanvraag op Curaçao. Het verzamelen van deze documenten voor de Verklaring van Rechtswege en of Sedula neemt ongeveer 5 weken in beslag. Het kan sneller door middel van spoed verzoeken bij de uitvoerende instanties maar hou met deze periode rekening. 


Curaçao indienen

Op Curaçao moet je allereerst een afspraak maken bij de toelatingsdienst waarna je voor de dag van je afspraak je legeskosten dient te voldoen. Het voldoen van deze legeskosten en het inleveren van de documenten neemt ongeveer 3 a 4 uur in beslag. 


Curaçao vergunning ontvangen

De overheid van Curaçao neemt gemiddeld 3 maanden de tijd om de screening uit te voeren. Je mag met het bewijs van de aanvraag, welke je ontvangt bij het indienen van je documenten al wel reeds legaal aan het werk op Curaçao. 

 

Curaçao verblijfsvergunning aanvragen

Het regelen van je Sedula neemt vervolgens na het ontvangen van de Verklaring van Rechtswege niet langer dan 3 a 4 uur in beslag verdeelt over een tweetal afspraken. 

Is mijn Id kaart toereikend om naar Curaçao te reizen of heb ik een paspoort nodig?

Nee!

Je hebt een paspoort nodig om toegang te krijgen tot Curaçao! Een Id kaart is niet toereikend waardoor je al tegen gehouden zult worden bij de douane op Schiphol. Controleer of je paspoort nog lang genoeg geldig is en dat deze niet verloopt als je op Curaçao bent. 

Kan ik de stage-, werk of verblijfsvergunning in Nederland aanvragen?

Nee

In Nederland verzamel je enkel de benodigde documenten en formulieren voor de aanvraag van de vergunning(en) welke je zelf op Curaçao gaat indienen. Aangekomen op Curaçao dien je hier op het eiland nog een aantal andere documenten te verzamelen met een originele handtekening. Het is dus niet mogelijk het gehele traject al te hebben doorlopen voordat je op Curaçao bent gearriveerd. Ook als je een immigratie consultant' in dienst neemt (machtigt) is het niet mogelijk, daar ook deze persoon met o.a. je originele paspoort (geen kopie) de aanvraag moet indienen.
 

Als ik mij uitschrijf in Nederland heb ik dan nog wel recht op studiefinanciering

Aangezien er op basis van dit onderwerp behoorlijk wat wijzigen zijn geweest raden wij je aan om deze informatie op de website van DUO te volgen. Op die manier ben je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent het studeren in het buitenland en de financiële regelingen voor studenten.

Moet ik altijd een stagevergunning aanvragen ook als ik geen vergoeding ontvangen?

Ja!

Je dient in alle gevallen als je gaat stage lopen op Curaçao de stagevergunning 'Verklaring van Rechtswege' aan te vragen. Er gaan verhalen de ronde dat als je geen vergoeding ontvangt van het stagebedrijf dat je dan geen vergunning hoeft aan te vragen. Dit is niet correct. De 'Verklaring van Rechtswege' toetst in de essentie of jij in staat bent, gedurende je aanwezige periode op Curaçao jezelf kun voorzien in je levensonderhoud en dat je geen gevaar oplevert voor de samenleving. Via het stagevergunningspakket leggen we je exact uit wat je allemaal bij de immigratiedienst op Curaçao moet inleveren om in aanmerking te komen voor de 'Verklaring van Rechtswege'.  

Hoe lang is de 'Verklaring van Rechtswege geldig?

Bij werken

De 'Verklaring van Rechtswege' is na het toekennen aan personen met de Nederlandse Nationaliteit voor 'onbepaalde' periode geldig, mits anders omschreven op de verklaring. Op de 'Verklaring van Rechtswege' staan de voorwaarden waaraan je dient te voldoen ten behoeve van de geldigheid van de 'Verklaring van Rechtswege'. Denk hierbij aan het hebben van huisvesting, een zorgverzekering en voldoende financiële middelen. Indien je niet aan o.a. één van deze voorwaarden voldoet kunnen de autoriteiten je vergunning intrekken. Ook indien je langer dan één jaar in het buitenland verblijft (buiten de Nederlandse Antillen) vervalt de 'Verklaring van Rechtswege' en dien je de aanvraag opnieuw in te dienen.

Bij stage

De geldigheid van de 'Verklaring van Rechtswege' bij een stage is identiek aan de periode welke staat vermeld in de stageovereenkomst.

Moet ik ook een Sedula aanvragen als mijn stage langer dan 180 dagen duurt?

Nee,

De verblijfstitel welke de overheid je van rechtswege toekent heeft bij stage de identieke duur als je stageovereenkomst. Na het voldoen van je stage verloopt dus je 'Verklaring van Rechtswege' en dien je het eiland te verlaten. Je hoeft dus niet je Sedula aan te vragen omdat je langer dan 180 dagen op het eiland verblijft.

Ik wens een verblijfsvergunning aan te vragen. Heb ik daarvoor de Verklaring van Rechtswege nodig?

Ja!

In zekere zin vraag je eerst de 'Verklaring van Rechtswege' aan en vervolgens ga je verder met de stappen om de Sedula (verblijfsvergunning) aan te vragen. Ben je dus reeds op het eiland en heb je de wens om langer dan 180 dagen per jaar te blijven dan zul je naast de Verklaring van Rechtswege ook de Sedula aan moeten vragen. 


Sedula pakket 

Ben je al in het bezit van de 'Verklaring van Rechtswege' en wens je enkel ondersteuning bij het regelen van de Sedula dan neem je het Sedula Pakket af.

 

 

Pluspakket 

 Heb je nog behoefte aan ondersteuning voor zowel de 'Verklaring van Rechtswege' als ook de Sedula schaf dan het pluspakket aan in combinatie met een interessante korting.
 

Wat zijn de gevolgen als ik mij uitschrijf uit Nederland om mij in te schrijven op Curaçao?

Als je je uitschrijft uit Nederland dan verandert er wat aan je rechten en plichten ten opzichte van de Nederlandse staat. Dit kan zowel voor- als nadelen hebben. Voor overzicht van de eventuele gevolgen en zaken waar je rekening mee dient te houden verwijs ik je door naar de onderstaande website.

Kan ik de vergunningspakketten gebruiken als ik niet over de Nederlandse nationaliteit beschik?

Nee!


Voor personen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse is het lastiger om de stage- of werkvergunning en verblijfsvergunning te bemachtigen. Het is raadzaam om in zo'n geval wel een immigratie consultant in de arm te nemen. Helaas dien je voor een dergelijke dienst ook de benodigde consultancy kosten te betalen welke op kunnen lopen tot wel Euro 450,00.


Nederlandse staatsburgers kunnen wel gebruik maken van ons handige en besparende stappenplannen. Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk welke vergunningen je dient aan te vragen? Vul dan ons gratis adviesformulier in waarna wij je vrijblijvend informeren. 

 

Moet ik de 'Verklaring van Rechtswege' aanvragen als ik voor vrijwilligerswerk naar Curaçao kom?

Ja!

Ook indien je vrijwilligerswerk gaat doen moet je de 'Verklaring van Rechtswege' aanvragen. Deze (werk)vergunning toetst namelijk of jij je gedurende je periode op Curaçao in je levensonderhoud kunt voorzien. Dat is de uiteindelijke reden van de vergunningsaanvraag. Voor het kunnen voldoen in je levensonderhoud heeft de overheid een aantal normbedragen verplicht gesteld welke de aanvragen maandelijks tot zijn of haar beschikking dient te hebben. Indien je dus geen inkomsten ontvangt uit je werk dan zul je op een andere manier moeten aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om jezelf, gedurende je verblijf kan voorzien in de basisbehoeften. Op welke wijze je dit dient te bewijzen wordt omschreven in het 'Verklaring van Rechtswege' pakket. Indien je langer dan 180 dagen wenst te blijven dan dien je hiervoor het Plus pakket af te te nemen.

Ben ik ervan verzekerd dat als ik de 'Verklaring van Rechtswege' ontvang als ik de documenten correct inlever?

Het al dan niet toekennen van de vergunning is een verantwoordelijkheid van de desbetreffende (overheid) diensten. Vergunning Curaçao kan hier daarom ook niet verantwoordelijk voor worden gesteld. Bij het niet verkrijgen van de benodigde vergunning zal geen restitutie plaatsvinden van de betaalde kosten. Wij zijn in geen enkel vorm verantwoordelijk en hebben geen invloed op het al dan wel of niet toekennen van de 'Verklaring van Rechtswege'. Hier gaat de Immigratiedienst van Curaçao over. 

Zijn er naast de pakket kosten nog meer kosten waar ik rekening mee moet houden gedurende een aanvraag?

Ja!

Kosten in Nederland

Je dient nog rekening te houden met de kosten voor het aanvragen van een aantal documenten bij overheidsinstanties. Hou ongeveer rekening met € 45,00 hiervoor. De exacte kosten van deze documenten verschillen per gemeente.

Kosten op Curaçao

Voor de aanvraag van de Verklaring van Rechtswege dien je per 1 april 2014 helaas een bedrag van Ang. 615,- bij werk en Ang. 525,- bij een stage aanvraag te betalen. Dit een bedrag welke de overheid in rekening brengt om de aanvraag in behandeling te nemen. Bij de aanvraag van de Sedula moet je Ang. 15,- betalen om je identiteitskaart aan te laten maken. Deze kosten maak je zowel bij ons al bij andere immigratie consultancy bureaus. 

Als ik de 'Verklaring van rechtswege' aanvraag moet ik mij dan uitschrijven in Nederland?

Nee! 

Voor de aanvraag van je Verklaring van Rechtswege (je stage- of werkvergunning) hoef je je niet uit te schrijven in Nederland mits je niet langer blijft dan een half jaar (180 dagen) per jaar. 

De enige reden waarom je je uit zou moeten schrijven in Nederland is omdat je langer dan zes maanden per jaar op Curaçao wenst te verblijven. Het uitschrijven is dus enkel nodig als je de verblijfsvergunning aan gaat vragen en je in gaat schrijven in het bevolkingsregister van Curaçao.

Vragenformulier VC

captcha